Matte


                        © Ivonne Nordström

 Jag heter Therese Norberg. Född 1980 och uppvuxen i Norsjö men nu bosatt i Skellefteå.

Djur har alltid varit en naturlig del av mitt liv och med tiden har de även vunnit mitt intresse och mitt hjärta. Mycket tack vare min storebror som då drev Tropikhuset i Skellefteå. Speciellt hundar har alltid intresserat mig, åtminstone sedan mellanstadiet.

När jag var barn så hade vi nästan alltid "dvärgkanin". I början enstaka individer som alla döptes till Kinten, oavsett om det var hona eller hane, efter Kunta Kinte i filmserien Rötter. När trenden bröts i och med att vi fick en hane och en hona, Adam (zobel brun) och Eva (vit rödögd), resulterade det så småningom i kaninungar i färgerna zobel brun och ryss tecknad.

I slutet av lågstadiet, efter familjen slutat med kaniner och uppfödning, så fick jag en egen kanin. En zobel brun hane. Jag kallade honom Gråtofs, eftersom han som kaninunge var grå med en ljusare tofs, och han var avkomma efter en kanin ur min familjs allra första kull.


Som barn hade vi förutom kanin; hund, chinchilla, möss, kalkoner, gäss, får, grisar och kalvar. Detta fördelat på två hem eftersom mina föräldrar skilde sig. Då har jag inte räknat med min lillasysters ökenråtta och gröna leguan. Förutom "dvärgkanin" hade jag akvariefiskar, en dvärghamster och en tarantula (försökte bota min fobi mot spindlar). Detta var under gymnasietiden.

2008 träffade jag dvärgväduren Camomill och hon blev skälet till mina uppfödartankar. 2010 skaffade jag henne en vacker hane och tog första kullen. Sedan dess har jag tagit 1-2 kullar per år. 2013 insjuknade jag och var tvungen att sluta med kaninerna och uppfödningen men två år senare var jag så pass frisk att jag kunde fortsätta med dessa älskade djur.

Förutom officiell och inofficiell utställning kommer jag aktivera kaninerna inom kaninhoppning och tävla med dem, både i AC-KAF:s och SKHRF:s regi.

 
Lillmatte


 
Ronja Larsson född 2001 och bosatt i Boliden. Hon är min kära systerdotter.

Jag brukade kalla henne för min kaningårdsflicka då hon gärna följde med på utställningar, hoppade sin familjs kaniner och ställde ut dem i Gårdskaninklass. Att hjälpa till att mata kaninerna och gosa med dem gjorde hon med förtjusning.

Nu har Ronja blivit tonåring och är ingen flicka längre. Vi kommer att ställa ut kaninerna tillsammans, även korsningarna i Gårdskaninklass, och Ronja är förste kaninhoppare. Hon tävlade förr med sin kanin och hon är mycket duktig. Vunnit miniklassen.

När Ronja är hos mig kommer hon mysa med kaninerna så mycket hon bara hinner och hon kommer att hjälpa mig att social- och miljöträna kaninungarna. Hon kommer också hjälpa till med hoppträningen, både hemma hos mig och på träningar.
 
Kaninrummet


 
2014 kände jag mig nog frisk att ta upp det här med kaniner igen och i oktober/november började jag bygga på en fackbur som står i en klädkammare, vigd åt kaninerna. I den ryms 3 kaniner (om de ej delar bur) men jag har också plats att ha en lösgående kanin om jag vill och kaninen är lämplig. Varje fack är 160 cm långt och 80 cm brett. I det högsta facket kan jag ha även Stora Raser.

Kaninburarna ströas med kutterspån. I toalådorna använder jag lättströ (hampa) som doftar fräscht av eukalyptus.

Kaninerna utfodras med Versele Laga Crispy Pellets Herbivores Maintenance (hette tidigare Cuni Pro) och hö. De har alltid tillgång till färskt vatten, gnagpinnar, grönsaker och grönt på sommaren.